ОБІД ПО-КОРОЛІВСЬКИ

Обіденний стіл у палаці Собеського
       у Золочеві, за яким подавали борщ
Навряд чи хто не знає, що таке український борщ. Ця страва з'явилася в Україні дуже давно. Однак невірно начебто борщ - винятково українське блюдо. Він прийшов до нас від західних і південно-західних сусідів і прижився в Україні, а також на Дону та Кубані, став улюбленим національним блюдом українців. А от у наших північних сусідів борщ не зумів витиснути місцеве блюдо - щі. 
Слово "борщ" походить від назви рослини борщівника, їстівне листя якого використовувалось в їжу. Значення "суп з буряка" з’явилось пізніше внаслідок переносу назви юшки, яку раніше варили з борщівника, на нову страву.
     Невірно й те, начебто борщ був простою селянською їжею. Борщ не тільки слугував їжею для знаті, але й був предметом кухарського мистецтва. Складанням борщів займалися на кухнях багатьох знатних вельмож. Так відомі, наприклад, борщ Яна Собеського - короля Польщі (1674-1696 рр.) і борщ Івана Скоропадського - українського гетьмана (1708-1722 рр.). І хоча зазначені можновладці навряд чи докладали власних зусиль до створення цих борщових страв, вони увійшли в історію поміж іншим і завдяки тому, що вживали їх з особливим задоволенням та витонченістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар