ОБІД ПО-КОРОЛІВСЬКИ
![]() |
Обіденний
стіл у палаці Собеського у Золочеві, за яким подавали борщ |
Навряд чи хто не знає, що таке
український борщ. Ця страва з'явилася в Україні дуже давно. Однак невірно
начебто борщ - винятково українське блюдо. Він прийшов до нас від західних і
південно-західних сусідів і прижився в Україні, а також на Дону та Кубані, став
улюбленим національним блюдом українців. А от у наших північних сусідів борщ не
зумів витиснути місцеве блюдо - щі.
Невірно й те, начебто борщ був простою селянською їжею. Борщ не тільки слугував їжею для знаті, але й був предметом кухарського мистецтва. Складанням борщів займалися на кухнях багатьох знатних вельмож. Так відомі, наприклад, борщ Яна Собеського - короля Польщі (1674-1696 рр.) і борщ Івана Скоропадського - українського гетьмана (1708-1722 рр.). І хоча зазначені можновладці навряд чи докладали власних зусиль до створення цих борщових страв, вони увійшли в історію поміж іншим і завдяки тому, що вживали їх з особливим задоволенням та витонченістю.
Немає коментарів:
Дописати коментар